Migren ağrıları başlamadan önce kişilerde bazen ‘aura’ dediğimiz haberci belirtiler olabilir. Migreni olan 4 kişiden 1 tanesinde aura görülür.
Auranın nedeni beynin arka bölgesinden ön bölgeye yayılan elektriksel bir uyarı ile beyindeki sinyallerin olumsuz etkilenmesi ve beyin kan dolaşımında aksama olmasıdır. Migren aurası olan kişiler nörologlar tarafından daha ayrıcalıklı öneme sahiptir.
Aura ataklarının varlığı kişilerde; felç gibi beyin doku hasarı veya PFO dediğimiz kalpte delik görülme olasılığını artırmaktadır. Özellikle sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda auralı migren varlığında felç riski daha fazladır.
Migren aurası çoğunlukla görsel yakınmaları içerir, özellikle ağrının başlayacağı baş yarımındaki tarafta gözde parlak ışıklar, yanıp sönen ışıklar, zigzaglı şekiller görülebilir. Görsel yakınmalar göz kapatılsa da devam eder.
Daha seyrek olarak migren aurasında negatif bulgular dediğimiz gözde karaltılı ve bulanık görme, belli bir noktayı görememe şeklinde yakınmalar olabilir. Bazen kişi baktığı yerin yarısını göremediğini ifade edebilir. Özellikle negatif aura bulguları görülen kişilerde mutlaka beyin görüntüleme ve kalp tetkikleri yapmak gerekmektedir. Görsel yakınmalar yanısıra bazı kişilerde duysal yakınma dediğimiz kollarda elde yüzde uyuşma, karıncalanmalar görülür. Seyrek olarak konuşmakta zorluk çekebilirler, kelimeleri bulmakta zorlanırlar.
Migren aurası klasik olarak en kısa 5 dakika sürer ve 1 saat içinde geçmesi beklenir, sıklıkla da 20-40 dakika sürer. 5 dakikadan kısa süren veya 1 saatten uzun süren auralarda sara nöbetleri veya beyin felci gibi diğer olabilecek nedenlerin araştırılması gereklidir. Sıklıkla beklediğimiz auranın bitmesinin hemen ardından baş ağrılarının başlamasıdır, ancak her auralı migrende ağrı öncesi aura olmayabileceği gibi her aura sonrasında da ağrı görülmeyebilir. Baş ağrısız aura yaşayan kişiler de görülebilmektedir.