Trigeminal Nevralji
manager2024-11-15T23:25:44+03:00Trigeminal nevralji aslında ağrılar arasında neredeyse en şiddetli olandır. Yüzümüzün siniri olan trigeminal ağrı sinirinin etkilenmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Trigeminal Nevralji nedir?
Trigeminal ağrı sinirinin kökü beynimizin arka bölgesinde yerleşmiştir ve hemen yanından bizim denge damarımız geçer. Denge damarımız ile ağrı siniri normalde birbirine yakındır ama birbirlerine temas etmezler. Yaş ilerledikçe, sıklıkla da 55 yaş üzerinde cildimiz gibi denge damarımız da kırışır, büzüşür ve büklümlü bir şekil alır. Normalde birbirine değmeyen sinir ve damar büklümlü seyir alınca birbirine iyi yaklaşır. Ne zaman ki siniri uyaracak bir hareket yaptığımızda (konuşmak, sakız çiğnemek, yemek yemek, esnemek) sinir biraz daha şişer ve damara değer. İşte o anda sinirin beslediği bölgede çok şiddetli, elektrik çarpar gibi bir ağrı olur. Buna trigeminal nevralji diyoruz.
Trigeminal ağrı siniri yüzümüzdeki kas ve duyuları besler. Bu nedenle ağrıyı yüzümüde bazen alında (1. bölge), bazen burun kökünde (2. bölge), bazen de çenede veya yüzümüzün tümünde hissederiz.
Trigeminal Nevralji ne kadar tehlikelidir?
Trigeminal nevraljide ağrı çene bölgesi veya burun kökü civarında ise korkmaya gerek yoktur. Büyük olasılıkla damar ile birbirine değiyordur. Ancak ağrı özellikle alın bölgesinde belirginse bu bizi ürkütür ve önemli bir sebep ararız.
Trigeminal Nevralji belirtileri nelerdir?
Trigeminal nevraljide ağrı şöyledir:
- Saniyeler sürer (çok ağır hastalarda dakikaları da bulabilir),
- Günde defalarca tekrarlar,
- Yüzün bir yarısında elektrik çarpması şeklinde ve çok şiddetlidir,
- Özellikle konuşmak, yemek yemek gibi siniri çalıştırdığımızda tetiklenir.
Trigeminal nevraljinin hızlıca tedavi edilmesi önemlidir. Ağrılar kötüleştikçe tedavi yanıtı da azalacaktır.
Biz trigeminal nevralji hastası ile karşılaşınca ne yapıyoruz?
Öncelikle bu kişilerde 3 parametre çok önemlidir; uyku düzeni, stres kontrolü ve tansiyon kontrolü.
Trigeminal Nevralji tedavisi
Tüm bu parametreleri düzene sokmamız gerek. Ardından beyinde sinir ile damar bağlantısını net görmek için ayrıntılı görüntülemeler istiyoruz. Bu görüntülemeler sonunda ileride cerrahiye ihtiyaç var mı, not ediyoruz. Eğer uyguladığımız tedavilerle yanıt alamazsak ki % 90 hastada yanıtlar oldukça iyi, bu durumda cerrahi tedavi için bu hastalar uygun olabiliyor.
Tedaviler içinde ilaç tedavileri sıklıkla kullanılıyor. Ancak biz ön planda ağrıya neden olan siniri kökünden susturmayı hedefleyen tedaviler uyguluyoruz.