Sosyal Fobi’nin Eşlik Ettiği Aurasız Migren: On Beş Yaşında Bir Kız Ergen Olgusu
manager2024-11-15T23:25:43+03:00“Ayda 8-10 kez tekrarlayıp 3-4 saat kadar süren, alında yerleşik…”
On beş yaşında bir kız öğrenci. Son bir yıldır ayda 8-10 kez tekrarlayıp 3-4 saat kadar süren, alında yerleşik, zonklayıcı özellikte, ağrı sırasında sese karşı hassasiyet, kokuya karşı hassasiyet ve sersemlik halinin eşlik ettiği başağrısı atakları tarif ediyor.
Öncesinde taşıt tutması ve alerjik göz nezlesi tarif edilen hasta başağrılarının açlık ve fiziksel egzersiz ile tetiklendiğini ifade ediyor. Öyküsünden anne baba arasında ciddi anlaşmazlık olduğu, öğrencinin son yıllarda daha da belirginleşen şekilde sınıf önünde konuşmakta zorluk çektiği, çok utangaç olduğu, pek fazla arkadaş edinemediği ve grup çalışmalarına katılmak istemediği dikkati çekiyor. Yapılan psikiyatrik değerlendirmesinde “sosyal fobi” tanısı alan genç, bu alanda önerilen davranış egzersizleri ve ilaç tedavisi ile olumlu değişiklikler gösterdi. Bu tedavi migren ataklarının daha seyrek gelmesini sağladı. Migren ataklarına yönelik eğitim ve ilaç tedavisi önerilen hasta iyileşen okul başarısı ve ayda bir kezden daha seyrek karşılaşılan başağrısı atakları ile nöroloji ve çocuk-ergen psikiyatrisi tarafından ortak olarak takip ediliyor.
Sosyal Fobi’nin Eşlik Ettiği Aurasız Migren
Sosyal fobisi olan çocuk ve ergenler, tanımadığı insanlarla karşılaştığı veya başkalarının gözünün üzerinde olabileceği durumlarda özgün bir eylem gerçekleştirmeleri gerekirse belirgin ve sürekli korku duyarlar. Sosyal fobinin gerçekleştiği ortamlarda ya da bu ortamlara girmeden önce çocuk ve ergenlerde baş ağrısı ve karın ağrısı gibi bedensel bulgular da bulunabilir. Sosyal fobi düzeyinin azalması ile baş ağrılarının şiddet ve sıklığı azalabilir. Sosyal fobisi olan çocuk ve ergenin tedavisinde aşağıdaki gündem maddeleri üzerinde çalışılır:
*Psikofarmakolojik destek (ilaç tedavisi)
*Sosyal beceri eğitiminin verilmesi
*Bilişsel açıdan yeniden yapılanmanın sağlanması
*Kaygılar ile başa çıkabilme becerilerinin kazandırılması
*Aile içinde kaygı arttırıcı tutumların ele alınması
*Kaygı bozukluğu olan ebeveynlerin de destek almasının sağlanması
Kaynaklar: Toros F, Özge A, Güler G, Öksüz, N. Sosyal Fobi’nin Eşlik Ettiği Aurasız Migren. Anne Yapamam Başım Çok Ağrıyor (Ed. A Özge) içinde. İstanbul; Boyut Yayıncılık, 2014.