Günümüze kadar migren baş ağrıları için denenmemiş tedavi neredeyse yoktur. Artık ben her şeyi denedim dediğinizde bile internete girin, bir sürü farklı yeni tedaviye rastlayacaksınız. Ancak burada dikkatli olmalıyız. Tedavi seçeneklerinin dünya ağrı kılavuzlarında yer alması, o yöntemlerin güvenilir ve dünyada onaylanmış bir tedavi olduğunun bir ispatıdır.

Bu açıdan migren tedavisi için hangi seçenekler var, bir göz atalım:

İlaç Tedavileri

Migrenin tedavisinde iki tip ilaç kullanılmaktadır. Ağrıların ayda 3’ü geçmediği olgularda atak tedavisi dediğimiz migrene spesifik ağrı kesiciler kullanıyoruz. Ağrılar ayda 4 ve daha sık oluyorsa bu kez ağrı kesicilerden uzak durmak gerekiyor. Bu tür durumlarda koruyucu tedavilere başlıyoruz. Koruyucu tedavi olarak sıklıkla epilepsi ilaçları, depresyon ilaçları ve kalp-ritim ilaçları kullanılıyor. Ancak ben bu tür ilaçları kullanmama eğilimindeyim.

Akupunktur

Akupunktur tedavisinin migrende sık kullanıldığını görüyorum. Asında akupunkturun bir ağrı kesici özelliği var. Ağrı esnasında ve geçici dönem ağrıları azaltabilir. Ancak koruyucu anlamda akupunkturun kılavuzlarda etkinliği gösterilmemiştir.

Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT), ilaç dışı tedavilerin en önemlisidir. BDT olaylar ve stres durumları sırasında alışılmış davranışları ve olayların yorumlanmasını değiştirerek etki eder.

Baş ağrısını arttıran veya tetikleyen özgün davranışsal ve psikolojik faktörler Bilişsel ve Davranışçı Terapi yoluyla tespit edilir ve değiştirilir.

Ağrı yönetimindeki davranışsal müdahaleler, hastaların bilişsel reaksiyon sistemlerini anlamalarına yardım eder.

Hastalar, ağrı ve stresi tetikleyen faktörleri öğrenirler. Ek olarak hastalar, ağrı ve stresi deneyimlerken entelektüel, duygusal, davranışsal ve fiziksel durumlarını gözlemlemeyi öğrenirler.

Bilişsel ve Davranışçı Terapi ile hastalar, düşünce ve davranışlarının fayda ve zararlarını test etmeyi öğrenirler.

Sonuç olarak; hasta yaşamında yeni düşünce ve davranışları uygulayarak ağrının oluşumunu önleyebilir ve ağrının neden olduğu işlevsizlik engellenebilir.

Yaşam Şekli Değişiklikleri;

Botulinum Toksin Uygulamaları

Botulinum toksin uygulamaları doğru seçilmiş hastalarda oldukça faydalı bir tedavidir. Ancak bu uygulamanın bir kuralı vardır; baş ve boyun bölgesinde toplam 31 noktaya Botulinum toksini enjekte edilmelidir. Bazen baş ağrısı hastaları bu uygulamayı yaptırdıklarını ve işe yaramadığını söylüyorlar. Bu uygulamayı kimin, nasıl yaptığı da önemlidir. Bu uygulamanın baş ağrısı hastalarına spesifik hekimler tarafında yapılması tedavinin etkili olmasını sağlayacaktır.

Manuel Tedaviler, Gevşeme Egzersizleri, Fizyoterapi

Migren hastalarının birçoğunda boyun ve ense kaslarında sorunlar vardır. Fizyoterapi migren tedavisinde bize çok yardımcı olmaktadır.

Migren Aşısı

Migren aşısı, migren için keşfedilen ilk spesifik tedavidir ve ataklar sırasında veya koruyucu olarak kullanılabiliyor. Migren aşısı henüz çok yeni piyasaya çıktı. Sonuçlarını görmemiz için biraz zamana ihtiyacımız var gibi görünüyor.