Migren ve baş ağrısında duruş bozuklukları ağrıyı artırır mı?
manager2024-11-15T23:25:45+03:00Kas iskelet sistemi hastalıklarına eşlik eden duruş veya postür bozuklukları klinikte sıklıkla karşımıza çıkan ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Vücudumuzun belirli bölümlerinin birbirleri ile uyumlu çalışmaması sonucu ortaya çıkan duruş bozuklukları son yıllarda rehabilitasyon çalışmalarında önem kazanmaya başlamıştır.
Anne karnında iken cenin pozisyonu dediğimiz bir duruşumuz olsa da doğum ile beraber omurgamızda bazı doğal eğrilikler yavaş yavaş oluşmaya başlar. Örneğin baş kontrolü gelişen bir bebekte boyun omurlarında doğal eğrilik oluşur. Bağımsız yürüme ile beraber bel ve sırt bölgesinde doğal eğrilikler oluşmaya başlar. Yaşam boyu bizlere eşlik edecek bu eğriliklerin varlığı omurgadan çıkan sinirlerin ve vücudumuzdaki kasların daha doğru ve etkili çalışmasını sağlayacaktır.
Sağlıklı bir duruş nasıl olmalı?
Kas ve iskelet sistemimize aşırı yük bindirmeyen, omurgamızdaki doğal eğriliklerin korunduğu, eklemlere ve omurgalar arasındaki disklere dengeli kuvvetlerin etki ettiği duruş sağlıklı bir duruş olarak tanımlanabilir. Çocukluk çağında sağlıklı duruş farkındalığının artması ileri yaşlarda ortaya çıkacak kas iskelet problemlerini önleyebilir. Son yıllarda sağlık okuryazarlığının artması ile sağlıklı duruş veya postür konusunda farkındalıklar gelişmeye başlamıştır.
Migren ve baş ağrısında en sık karşılaştığımız problem boynun üst omurlarının öne gitme eğilimi gösterdiği pozisyondur.
Üst boyun bölgesi, benzersiz yapısal ve nörolojik bileşenler nedeni ile vücut ve beyin sağlığı için çok önemli. Üst boyun omurları omurgada en rahat hareket eden, hareketi sadece kaslar ve bağlar tarafında sağlanan vücut bölümleridir. Hareket kabiliyeti çok olduğundan yaralanma ve yanlış hizalanmaya en duyarlı omurga bölgesidir.
Üst boyun bölgesi vücut ve beyin arasındaki iletişimi sağlayan bir köprü görevi görür. Boynumuzun kafatası kemiği ile bağlantısı olan 1. ve 2. omurların hareket kabiliyetinin azalması kişilerde ağrıyı arttıran bir faktör olabilir. Bu omurların en büyük özelliklerinden birisi beyin sapını boyun seviyesinde korumasıdır. Boyun omurlarının yanındaki kanallardan beynimize giden damarlar da boyun bölgesinin mekaniğinden etkilenebilir. Ayrıca boyun bölgesinin, baş ağrısı ile ilgili olan vagus ve trigeminal sinirler ile de anatomik ilişkisi bulunmaktadır.
Suboksipital kaslar dediğimiz kafa tasına ve üst boyun omurlarına yapışan kaslardaki tonus değişiklikleri de boyun duruşumuzu etkileyebilir ve ağrınızı artırabilir. Üst boyun bölgesini egzersiz ve manuel teknikler ile uygun bir biyomekaniğe kavuşturmak omurga sağlığınız için son derece önemlidir. Migren ve baş ağrısında düzenli boyun egzersizleri yapmak ağrınızı azaltacak ve yaşam kalitenizi artıracaktır.
Migren ve baş ağrısında en sık rastladığımız diğer problem kifoz dediğimiz kamburluk duruşudur.
Sırt omurlarının öne gitme eğiliminin artması sonucu gelişen bu durum sırt ağrısı, omuz ağrısı ve baş ağrısına sebep olmaktadır. Sırt bölgesindeki omurların yanlarından bulunan sinir lifleri iç organlarımızın çalışmasını, kan damarlarının daralmasını sağlar. Ayrıca tehlike anında bizleri koruyacak mükemmel bir nörolojik sistemdir.
Sırt bölgesindeki omurlar kaburga kemikleri ile eklem yaptığından dolayı bu bölgedeki duruş bozuklukları zamanla solunum kaslarının düzgün çalışmasını engelleyerek solunum kapasitesini ve vücudun oksijenlenme oranını azaltacaktır. Kifotik duruş bozukluğu üst karın bölgesinin basınç sistemini etkileyeceğinden, organların ve diyafram kasının hareketleri azalır. Bunun sonucunda migrene eşlik edecek ikincil sağlık problemleri yaşanabilir.
Kifotik duruş bozukluklarında sırt, karın ve bel kaslarının kuvvetinde zamanla azalmalar meydana gelecektir. Hekim ve fizyoterapistin yapmış olduğu fiziksel muayene sonucu duruş bozukluğunuz var ise öğretilen egzersiz programlarını düzenli yaparak var olan probleminizi en aza indirebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Kötü duruşun sebepleri nelerdir?
- Kan dolaşım problemleri
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Kas kuvvetsizliği
- Kas gerginlikleri
- Düzensiz beslenme
- Yoğun cep telefonu bilgisayar ve tablet kullanımı
- Psikolojik etkenler
- Sürekli aynı pozisyonda çalışmak ve aynı hareketleri tekrar etmek
- İlerleyen yaş ile beraber kemik kütlesinin azalması
Sağlıklı bir omurga yapısı kaslar ve sinirlerimizin uyum içerisinde çalışmasını sağlayarak, baş ağrısı ve migreni yönetme konusunda işimizi kolaylaştıracaktır.