Mahşerin üç atlısı: Bilinç bulanıklığı, epilepsi ve migren!
manager2024-11-15T23:25:43+03:00Bayılma, yani “kısa süreli bilinç kaybı” denen tabloyu yaşadıysanız ne kadar ürkütücü olduğunu bilirsiniz. Eğer ve umarım yaşamadıysanız, en sevdiğiniz kişinin gözünüzün önünde kendinden geçtiğini, bazen de vücudunda istem dışı kasılmalar olduğunu hayal edin. O saniyeler size nasıl da uzun gelir ve en deneyimli kişide bile el-ayak nasıl da birbirine dolanır.
Tıpta pek çok nedeni vardır kısa süreli bilinç kaybının neden olduğu bayılmaların. Burada iki önemli nedene değineceğim. İlki, kalpten beyne giden kan akımının kısa bir süre için yeterli seviyenin altına düşmesi olarak ifade edebileceğimiz senkop, yani halk arasında bilinen ismiyle “baygınlık hali”. Bu durumda pek çok sebep araştırılır hekimlerce. Akılda tutulması gereken önemli bir nokta, senkop tablosunun kökeninde migren atağına eşlik eden sinir ağı değişikliklerinin olduğudur. Yani bu durum bir nevi migrenin hediyesi olabilen eşlikçi tablo olabilir. Bazen de migren atağı sonrasında senkop benzeri durum yaşanabilir. Düşününce hekim bulur sorunun cevabını, siz hiç merak etmeyin; ama onun aklına gelmezse, siz kendinizi daha iyi ifade etmenin bir yolunu bulun derim.
Kısa süreli bilinç kaybının ikinci ve daha sık nedeni ise, epilepsi, yani “sara” olarak bilinen bayılma ataklarıdır. Pek çok nedeni ve birbirinden farklı yüze yakın klinik görünümü olan epilepsi nöbetleri bu sitenin ana odağı ve benim de esas çalışma alanım değil açıkçası. Bizim burada değineceğimiz nokta, epilepsi tanısı alan kişilerde toplum ortalamasından altı kat daha sık görülen migren durumu ve bu tespitin tersinin de geçerli oluşudur.
Özellikle de çocukluk çağında sıkça görülen bazı epilepsi tabloları ileri yaştaki migrenin habercisi olabilir kimi zaman. Bazen erken çocukluk çağındaki ateşli havaleler, bazen de ergenlik döneminin sıçrama nöbetleri zamanla kasılmaların eşlik ettiği bayılmaları ve çoğu zaman birlikte görülebilen migren türü baş ağrılarını çağrıştırır.
Bu yüzden özellikle ailesinde tekrarlayan baş ağrıları veya bayılma sorunları olan bireylerde kısa süreli bilinç kaybı veya baş ağrısı varsa uyanık olmalı. Mahşerin atlıları kapıda olabilir!
İyi haber şu ki; ortak tıbbi tedaviler ve yaşam şekli düzenlemesi ile atların dizginlerini ele alıp sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün. Yani fark etmek sorunu çözmenin yarısı ve en önemli adımıdır.
Kaynaklar: Özge, A. Genetik Havuzdan Çeyiz Sandığına Migren. İstanbul; A7 Kitap Yayıncılık, 2018.