Eğildiğimde neden başım ağrıyor?
yonetim2021-08-09T09:22:12+00:00Eğer çok fazla baş ağrısı olmayan ve baş ağrılarıyla mücadele etmek zorunda kalmayan biriyseniz bir şeye uzanmak için eğildiğiniz sırada başınıza giren ani ve şiddetli ağrı sizi ürkütebilir bu çok normal. Bu tip baş ağrılarında ağrı çabucak geçse de ağrının başlangıç şekli ve şiddeti endişe verici olabilir.
Eğildiğiniz zaman ani oluşan baş ağrılarının birkaç farklı sebebi olabilir. Hadi gelin bu sebepleri tek tek inceleyelim:
Sinüs Baş Ağrısı
Sinüslerde iltihaplanma yani diğer deyişle sinüzit yere eğilip doğrulurken baş ağrılarınızın artmasına sebebiyet verebilir. Sinüzitte bu ağrı başta ve yüzde zonklayıcı bir his oluşturur ve genellikle iltihap temizlenince ortadan kaybolur. Sinüzit sonucu eğilince oluşan ağrıya enerji azalması, yorgunluk, yanaklarda, alında ve gözlerin arkasında basınç hissi, diş ağrısı ve burun tıkanıklığı genellikle eşlik eder.
Sinüs baş ağrısını tedavi etmek için; bol sıvı tüketimi, yüze ve başa sıcak kompres, sıcak banyo gibi buharlı ve nemli bir ortamda oturup havayı solumak önerdiğimiz başlıca yöntemlerden. Fakat eğer sinüzit ilerlemiş ve artık bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramaz hale gelmişse mutlaka bir doktora başvurarak tedavisi almanız gerekir.
Öksürük Baş Ağrısı
Öksürük baş ağrısı öksürdüğünüz zaman oluşabileceği gibi eğildiğiniz zaman da oluşabilir, hatta hapşırdığınız, ağladığınız veya burnunuzu sümkürdüğünüz zaman bile oluşabilir. Bu tip baş ağrısı genellikle birkaç dakika sonra geçen anlık baş ağrıları olarak görülür fakat bazı durumlarda 1-2 saat de sürebilir.
Öksürük başağrısı her ne kadar altında yüksek oranda ciddi bir sorun teşkil etmese de seyrek olarak beyinde yapısal bir sorunun göstergesi olabilir, bu nedenle öncelikle tetkik ettirmeniz gerekiyor. Hele ki ağrılar sırasında gözleriniz bulanık görmeye başlıyor, baş dönmesi ve denge kaybı yaşıyorsanız ve bu durum artık günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa doktorunuzla görüşmenizi ve gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririz. Bu tarz baş ağrılarına ikincil öksürük baş ağrıları denir ve bu ağrılar beyninizdeki çok daha ciddi bir problemin habercisi olabilir.
Susuzluk Baş Ağrısı
Dehidrasyon ağrısı dediğimiz susuzluk ağrılarını hepimiz hayatımızın bir evresinde mutlaka yaşamışızdır. Su içmeyi unuttuğunuz yoğun günün sonunda oluşan o baş ağrısına susuzluk baş ağrısı diyoruz. Susuz kalmak, migreninizi tetikleyebilir veya var olan migrenin kötüleşmesine sebep olabilir.
Susuzluk baş ağrısında ağrı genellikle eğildiğinizde, ayağa kalktığınızda ve yürüdüğünüzde artar. Bu tip baş ağrısı beraberinde, yorgunluk, aşırı susama hissi, baş dönmesi (özellikle ayağa kalkınca oluşan), koyu renk idrar ve ağız kuruluğu gibi birçok şikâyeti getirir.
Eğer hafif bir ağrı başlangıcı hissediyorsanız su içmek bu ağrıyı hafifletecek belki de geçirecektir. Bu nedenle baş ağrısı başladığı anda 4 bardak su içmeyi deneyin susuzluk baş ağrısı ise birkaç saat içinde ağrı kaybolup gidecektir.
Eğer ağrı ile beraber ateş ve ishal gibi ciddi susuzluk belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir acil servise başvurun.
Migren
Migren, genellikle belirli tetikleyicilerin sebep olduğu uzun süren şiddetli baş ağrılarına denir. Bu tetikleyiciler içerisinde bazı yiyecekler, stres, uykusuzluk ve eğilip doğrulmak da bulunabilir. Eğer bu zamana kadar eğildiğinizde migren ağrınız başlamıyorduysa fakat şimdi başlıyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Migrenin diğer yakınmaları mide bulantısı, kusma, buğulu görme, ışık, ses ve koku hassasiyeti, baş dönmesi ve bayılma sayılabilir.
Herhangi bir tedavi uygulanmazsa migren atakları günlerce devam edebilir. Tedavisi ise oldukça karışık ve herkes için farklılık gösteren ciddiyet gerektiren bir tedavilerdir.
Öyleyse eğilme sonucu oluşan baş ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıların sıklığına, şiddetine, ilerledikçe kötüleyip kötülemediğine, altta yatan bir sebep olup olmadığına ve saydığımız bu baş ağrısı türlerinden birinin sebep olup olmadığına bakarak durumun ciddiyetini ölçebilir ve sağlık kurumuna başvurabilirsiniz.
Baş ağrıları bazen beyindeki pıhtının, kafa travmasının, toksin yükünün, menenjitin, ensefalitin veya beyin kanamasının habercisi olabilir. Her ne kadar bu ciddi rahatsızlıkların baş ağrısı ile tespiti nadir de olsa yok değil. Bu sebeple eğer yeni başlamış ve alışılmışın dışında baş ağrıları yaşıyorsanız, ağrı bir türlü geçmiyorsa, kusma ve ishal gibi belirtiler gösteriyorsanız, kaslarınızda hissizlik oluşuyorsa, nöbet geçiriyorsanız, ruh halinizde alışılmadık değişiklikler yaşıyorsanız ve görme problemleri yaşıyorsanız bir doktora danışmakta fayda var…