KMAD TARAFINDAN, KRONİK MİGREN FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

MÜZMİN BAŞAĞRISI GENÇLERİMİZİN MUTLULUĞUNU VE ÜRETKENLİĞİNİ BALTALIYOR

29 Haziran tüm dünyada Kronik Migren Farkındalık günü olarak kutlanıyor. Küresel Migren ve Ağrı Derneği başkanı Prof. Dr. Aynur Özge önderliğinde Haziran ayında migren farkındalığı adına pek çok etkinlik düzenleyen dernek, 29 Haziranda yurt çapından 20’den fazla merkezde halka açık KRONİK MİGREN FARKINDALIK GÜNÜ etkinlikleri yaptı. MİGREN FARKINDALIK AYI etkinlikleri tüm yurtta bu eğitimlerle taçlandırıldı.

Nedir Migren?

Dünya genelinde 20-50 yaş arasındaki üretken kesimin en sık görülen beyin hastalığıdır. Migren yalnızca başağrısı atakları ile sınırlı bir durum olmayıp eşlik eden otuzdan fazla organa ait sorunlarla birlikte bireylerin yaşam kalitesini bozan en önemli 5 hastalık arasında kabul ediliyor.

Müzmin migren nedir?

Bireylerde önceleri açlık, uykusuzluk, stres, adet dönemleri gibi belirli tetikleyicilerle yaşanan migren başağrısı veya başdönmesi atakları zamanla sıklaşır ve eğer hasta ayın yarısından fazlasını başağrısına bağlı mağduriyet içinde geçirirse bunun adı KRONİK MİGREN yani halk arasında bilinen ismi ile MÜZMİN MİGREN olur.

Ağrılar kadar eşlik eden sorunlara bütüncül yaklaşımın önemine dikkati çeken Prof. Dr. Aynur Özge ilgilenen herkesi www.migraine-pain.org adresindeki dernek web sayfasında yer alan “hastalarımız için” bölümünü incelemeye, geçen yıl yayınladıkları TÜRKİYE MİGREN RAPORU’ndaki ülkemize ait rakamları dikkate almaya ve Mersin de yaşayan ilgilileri de Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD öğretim üyesi Dr. Nevra Öksüz ile birlikte gerçekleştirecekleri bilgilendirme toplantısına katılmaya davet etti.

 

  1. http://www.mersinmozaik.com/yazi/437/muzmin-basagrisi-genclerimizin-mutlulugunu-ve-uretkenligini-baltaliyor.html
  2. https://www.damgahaber.com/mersinde-kronik-migren-farkindalik-gunu-kutlanacak-46983.html
  3. https://www.mersinkent.com/mobil/haber/12562/kronik-migren-farkindalik-gununde-egitime-cagri.htmlhttp://akdenizgazetesi.net/haber/21920/mersinde-kronik-migren-farkindalik-gunu-kutlanacak.html

Nöroloji uzmanından "migren felçten sonra ikinci en önemli hastalık" açıklaması

İSTANBUL (AA) – Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Burcu Polat, migrenin hem sosyal hem de iş hayatını doğrudan etkileyerek kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşüren ilk 10 hastalık arasında olduğunu belirterek, ‘Engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla, migren felçten sonraki en önemli ikinci hastalıktır.’ ifadesini kullandı.

Üniversite Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde 29 Haziran Dünya Kronik Migren Farkındalık Günü kapsamında ‘Migren Konferansı’ gerçekleştirildi.

Açıklamada konferansta yaptığı konuşmaya yer verilen Burcu Polat, ülkede her 5 kadın ile her 10 erkekten birinin “migren” hastalığı ile yaşadığını belirtti.

Hastalığın hem sosyal hem iş hayatını doğrudan etkileyerek kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşüren ilk 10 hastalık arasında olduğuna dikkati çeken Polat, ‘Migren DALY (disability-adjusted life years) yani engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla, migren felçten sonraki en önemli ikinci hastalıktır.’ ifadesini kullandı.

Polat, “Ülkemizde çocuk ve ergenlerin onda birinde ve gençlerimizin beşte birinde migrene bağlı baş ağrısı sorunu bulunuyor. Bu tür hastalar için Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa da ise 50 milyon dolar harcanıyor. İngiltere’de günde yaklaşık 100 bin kişi bu sebeple okula veya işe gidemiyor.’ açıklamasında bulundu.

Son 3 ay içinde yaşanan baş ağrısı ilişkin, ‘Midenizde bulantı veya rahatsızlık hissettiniz mi?, Baş ağrısı sırasında ışık rahatsız etti mi? Baş ağrılarınız en az bir gün işten güçten kısıtladı mı?’ sorularına en az 2 evet yanıtı veren kişilerde migren olabileceğini belirten Polat, hastalığın teşhisi ve doğru yönetimi için baş ağrısı uzmanına başvurmanın önemini vurguladı.

– ‘Migren mutlaka tedavi edilmeli’

Burcu Polat, migreni tedavi etmeden baş ağrısı çekmenin ya da aşırı miktarda ağrı kesici alarak sonlanmasını beklemenin doğru bir yöntem olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ağrı kesicileri sık ve uygun olmayan şekilde tüketmek çok zararlıdır. Aynı şekilde migreni tedavi etmeden ağrıya dayanmaya çalışmak kişilerin yaşam kalitesini bozduğu gibi beyinlerinde de kalıcı kimyasal değişimlere yol açar. Migren bu sebeple mutlaka tedavi edilmelidir. Ayrıca botulinum toksin uygulaması da tedavi yöntemlerindendir. Fakat migren söz konusu ise ‘botoks’ uygulaması başağrısı konusunda uzman olan nöroloji veya algoloji hekimi tarafından yapılmalıdır.

Migren tedavisinde bir mucize gibi gösterilen aşı tedavisi seçeneğini ise etkin ama kesin bir çözüm değildir. Migren aşısı diye bilinen, aylık uygulanan yeni ilaç grubu dirençli migren hastaları başta olmak üzere önemli bir tedavi seçeneğidir. Tüm dünyada yıllardır ve ülkemizde de geçen seneden beri kullanılıyor. Ancak bu ilaçların henüz SGK geri ödemesi yok. Bu tedavi tek bir kez yapılacak bir uygulama değil ve kesin kür vaadi içermiyor. Dirençli olgular için ise yeni ve etkili bir yoldur.”

Başağrısı tedavisinde beslenme desteği sağlayan bitki, baharat ve gıda takviyelerine değinen Polat, ‘Bitkilerden kahve, nane ve lavanta esansiyel yağı, yeşil çay kullanılabilir, takviyelerden ise magnezyum disitrat, riboflavin, koenzim Q10 veya alfa lipoik asit uzman önerisi ile denenebilir. Baharatlardan zencefil ve zerdeçal miktarı ayarlanarak kullanılabilir.’ ifadelerini kullandı.

Küresel Migren ve Ağrı Derneği tarafından organize edilen 29 Kasım Kronik Migren Farkındalık Günü tüm yurtta aynı anda yapılan etkinliklerle kutlandı

Erenköy EAH de Prof Dr Füsun Mayda Domaç ve Prof Dr Derya Uludüz önderliğinde

Mersin üniversitesinde Prof Dr Aynur Özge ve Dr Nevra Öksüz önderliğinde

Mersin Toros Devlet Hastanesinde Dr Serhan Karakılıç önderliğinde

İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Elif Kocasoy Orhan, Doç.Dr.Esme Ekizoğlu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Dr.Esra Acıman Demirel

SBÜ Gülhane EAH de Prof Dr Ömer Karadaş önderliğinde

İstanbul Medipol Üniversitesi Doç.Dr.Burcu Polat

Balıkesir üniversitesi Tıp Fakültesi Dr.Nermin Tepe

Adana  Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Dr.Asuman Seda Bayram

Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof.Dr.Sibel Velioğlu

Küresel Migren ve Ağrı Derneği’nin desteklediği yeni çalışma COVID-19 pandemisi sürecinde gençlerde başağrısı sıklığının arttığını gösterdi. Karaman Ermenek Devlet Hastanesi’nde görevini sürdürmekte olan Dr. Ayşe Nur Özdağ Acarlı tarafından hazırlanan araştırmanın çarpıcı sonuçları, 50’nin üzerinde prestijli kaynakta yer aldı.

(Viyana, Cumartesi, 25 Haziran, 2022)

“European Academy of Neurology (EAN)” Kongresi 2022’de sunulan çalışmada her üç okul çocuğundan bir tanesinin COVID-19 pandemi sürecinin uzaktan eğitim döneminde önceden varolan başağrısı ataklarının sıklaştığı ya da ilk kez başağrısı atakları yaşamaya başladığı bildirildi (1).

EAN basın konferansından sunulduğu günden bugüne tüm dünya genelinde “Medscape”in (2) de dahil olduğu 50’den fazla yayında (3-10) yer alan çalışmanın verilerine göre uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, uzaktan eğitim için uygun ev ortamının olmaması, okul sınavları, yaygın anksiyete ve COVID-19 anksiyetesi çocuklarda başağrısının kötüleşmesi ya da yeni başlayan başağrısı atakları açısından risk faktörü olarak saptandı.

Çok merkezli çalışmaya dahil edilen 10 ile 18 yaş aralığındaki 851 ergenden 756’sı (%89) başağrısı atakları yaşadığını bildirdi. Başağrısı bildiren çocukların %10’u ağrılarının ilk kez pandemi döneminde başladığını, dörtte biri (%27) pandemi öncesi döneme göre başağrısının kötüleştiğini, %61’i başağrısı sıklığı ve şiddetinin değişmediğini ve %3’ü ise gerilediğini belirtti.

Pandemi döneminde başağrısı ataklarının kötüleştiğini bildiren ya da yeni başlayan başağrısından yakınan çocukların ayda ortalama 8-9 atak geçirdiği saptandı. Ayrıca bu gruptaki çocukların yaklaşık yarısının (%43) ayda en az bir kez ağrı kesici aldığı, ağrı sıklığının değişmediğini ifade eden grupta ise bu oranın üçte bir (%33) olarak saptandığı bildirildi.    

Çalışmada birinci araştırmacı olan Ermenek Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Ayşe Nur Özdağ Acarlı analizlerde elde edilen verilerin pandeminin ilk aylarında yapılan ve çocuklarda başağrısı sıklığı ve şiddetinde azalma olduğunu bildiren önceki araştırmaları desteklemediğini belirtti.

 “Her ne kadar daha önceki çalışmalarda COVID-19’un ilk hafta ve aylarında okulların kapanmasına bağlı olarak gençlerin daha az başağrısı yaşadığı bildirilse de, çalışmamızda uzun dönemde çocukların pandeminin stres ve baskısına bağlı olarak nihayetinde canlarının sıkıldığı saptandı”, şeklinde açıkladı Dr. Acarlı.

Çalışmada çocukların ruh sağlığı ve okul başarısında başağrısının büyük etkisinin olduğu saptandı. Depresyon ve anksiyete skorları başağrısı kötüleşen ve yeni başlayan gruplarda anlamlı olarak yüksek saptandı. Bu katılımcılar ayrıca pandemi döneminde okul derslerine daha az vakit ayırdıklarını ve okul başarılarının düştüğünü ifade etti.

Sınav, şehirde yaşamak, kilo alımı ve depresyon çalışmada başağrısı sıklığı ile ilişkili bulunan diğer faktörler olarak bildirildi.

Dr. Acarlı, “Gençler uzaktan eğitimin kalitesi ve yeterliliği konusunda endişeliydi. Çalışmada katılımcıların %62’si uzaktan eğitimden memnun olmadığını belirtirken, %21’i ise bu konuda kararsız olduğunu ifade etti. Başağrısı şiddeti ve sıklığı yaş, depresyon ve anksiyete ile anlamlı korelasyon gösterdi.” olarak belirtti.

Başağrısı çocuk ve ergen yaş grubunda en sık görülen nörolojik problemdir. Uyku, elektronik cihaz kullanımı ve sosyoekonomik faktörler gibi bir çok unsur başağrısını etkilemektedir. 

 

 

KAYNAK:

  1. The Burden of Coronavirus Disease (COVID-19) Pandemic on Headaches in Adolescents: Other Side of the Coin, presented at the EAN Congress 2022. (PAULINE ANDERSON, https://www.medscape.com/viewarticle/976281)
  2. https://gerona.ca/new-study-shows-increased-prevalence-of-headaches-in-adolescents-during-the-covid-19-pandemic/
  3. https://www.siasat.com/unsuitable-conditions-anxieties-worsened-headaches-in-kids-during-online-classes-2357105/amp/
  4. https://publicnewstime.com/health-news/new-study-shows-an-increased-prevalence-of-headaches-in-adolescents-during-covid-19-pandemic/
  5. https://www.eurekalert.org/news-releases/956507
  6. https://painrelief.com/migraine/study-reports-on-adolescent-headaches-during-covid-restrictions/
  7. https://www.neurodiem.be/news/headache-frequency-in-adolescents-increased-during-the-covid-19-pandemic-2VxIhqwwOCZWTS8u5qw1Af
  8. https://www.news-medical.net/amp/news/20220626/Study-Many-adolescents-reported-worsened-or-new-onset-headaches-during-the-COVID-19-pandemic.aspx
  9. https://sepoy.net/study-many-adolescents-reported-worsened-or-new-onset-headaches-during-the-covid-19-pandemic/
  10. https://www.news-medical.net/amp/news/20220626/Study-Many-adolescents-reported-worsened-or-new-onset-headaches-during-the-COVID-19-pandemic.aspx

Avrupa Nöroloji Akademisi (The European Academy of Neurology-EAN)

Avrupa Nöroloji Akademisi (EAN), Avrupa’nın nöroloji merkezidir.

2014 yılında iki Avrupa toplumunun birleşmesi yoluyla kurulan EAN, kıta genelinde 45.000’den fazla bireysel üyenin ve 47 ulusal kurumun çıkarlarını temsil etmektedir.